Optie nemen op een huis

Optie nemen op een huis: wat houdt dit in en wat zijn de voor- en nadelen?

Wanneer je een woning wilt kopen, dan wil je zeker niet lichtzinnig beslissingen nemen. Het kopen van vastgoed is een belangrijke beslissing op financieel gebied. Je kunt er dus het beste helemaal zeker van zijn dat je exact krijgt wat je denkt dat je gaat kopen.

Een goede manier om nog enkele andere aspecten van het vastgoed na te kijken, zonder het risico te lopen dat het aan iemand anders wordt verkocht, is een optie nemen. In deze blog lichten we toe wat het nemen van een optie inhoudt en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

Wil je dat een advocaat jou bijstaat bij het vragen of het verlenen van een optie? Heeft de verkoper de voorwaarden van de optie geschonden of zit je met een ander juridisch probleem? De advocaten van Pittoors & Hermans in Lier helpen je graag met een oplossing op maat. Neem nu contact met ons op via de contactpagina en wij helpen je dan graag verder.

Wat houdt een optie op een huis nemen in?

Een optie is het recht dat je krijgt om binnen een bepaalde afgesproken termijn het onroerend goed tegen een bepaalde prijs te kunnen kopen. Als koper hoef je de optie niet te lichten dus je kunt de termijn laten verstrijken zonder dat je het onroerend goed hoeft te kopen.

Hier hangt geen sanctie aan verbonden. Er wordt door de verkoper echter wel vaak een vergoeding gevraagd voor het verlenen van de optie. Wanneer je de optie niet licht, ben je de vergoeding kwijt, licht je de optie wel dan wordt deze meestal in mindering gebracht op de koopprijs.

De verkoper mag in de termijn, die in de optie is bepaald, het onroerend goed niet aan een andere koper verkopen. Doet hij dit wel dan kan er een verplichting tot schadevergoeding ontstaan. De termijn van de optie is in principe vrij te bepalen tussen de koper en de verkoper. In de praktijk duurt het vaak enkele dagen tot enkele weken.

Optie nemen op een huis: de voordelen

Het nemen van een optie op een onroerend goed, waar jij interesse in hebt, heeft enkele duidelijke voordelen. We zetten ze hier even voor je op een rijtje.

  • Geeft je meer tijd. Bij het nemen van een grote beslissing op financieel gebied zoals bijvoorbeeld het kopen van vastgoed, geeft een optie je als koper kostbare extra tijd. In deze periode kun je op zoek gaan naar mogelijke gebreken aan de woning of toch nog eens rondkijken of er geen betere alternatieven zijn.
  • Geen andere kopers. Binnen deze termijn kunnen andere kopers de woning niet kopen. Ook wanneer zij een hoger bod uitbrengen dan dat van jou, mag de verkoper de woning niet aan hen verkopen. Uiteraard mag de verkoper het vastgoed wel verkopen aan iemand anders als de termijn van de optie is verstreken en jij de optie niet hebt gelicht.
  • Geen verplichtingen. Wil je toch niet overgaan tot de koop van het onroerend goed, dan ben je nergens toe verplicht. De verkoper kan je dan niet verplichten om het alsnog te kopen. Let op, het is wel mogelijk dat er door de verkoper een vergoeding wordt gevraagd om je de optie te verlenen.

Optie nemen op een huis: nadelen

Als je als koper een optie neemt, kan dit ook enkele nadelen hebben. Hoewel deze doorgaans niet tegen de voordelen opwegen, is het toch belangrijk om toch de gevolgen van deze nadelen te kennen.

  • Gunst van de verkoper. De verkoper is niet verplicht om je een optie te verlenen. Hij heeft er natuurlijk alle belang bij dat hij een hoge prijs voor zijn onroerend goed krijgt. Daarom zal de verkoper in de praktijk vaak weigeren om een optie te verlenen of zal daar bepaalde voorwaarden aan verbinden.
  • Een vergoeding. De verkoper kan voor het verlenen van de voorwaarde een vergoeding vragen. In de praktijk komt dit er vaak op neer dat als je de optie niet binnen de bepaalde termijn licht, je dit bedrag kwijt bent. Veel verkopers brengen deze vergoeding, wanneer je de optie wel licht, in mindering op het totaalbedrag.

Advocaat optie nemen op vastgoed

Het is een goed idee om een gespecialiseerde advocaat eens te laten kijken naar de optie, die je krijgt of wilt gaan verlenen. Zo kun je onaangename verrassingen in de toekomst vermijden en sta je sterk in je schoenen. Ook voor andere aspecten van de koop, de verkoop of de verhuur van vastgoed is een vastgoed advocaat inschakelen een verstandige keuze.

Advocatenkantoor Pittoors & Hermans te Lier staat klaar, voor alle juridische vragen die betrekking hebben op vastgoed. Neem contact met ons op en wij voorzien je dan graag van een oplossing op maat.