De aankoop- en verkoopbelofte op een huis

De aankoopbelofte en verkoopbelofte op een huis: hoe werkt het en waar moet je op letten?

Een huis kopen of verkopen is voor veel mensen de grootste financiële beslissing die ze in hun leven zullen nemen. Daarom is het belangrijk om te weten wat enkele van de meest voorkomende overeenkomsten en afspraken zijn, en hun voor- en nadelen. In deze blog geven we je meer informatie over twee vaak voorkomende afspraken bij het kopen van een huis: de wederzijdse aankoopbelofte en verkoopbelofte.

Heb je nu al een vraag met betrekking tot de aankoopbelofte of de verkoopbelofte van een huis, of een ander juridisch probleem met betrekking tot vastgoed?

Neem dan nu contact op met advocatenkantoor Pittoors & Hermans in Lier, en wij helpen je zo snel mogelijk verder.

Wat houden de aankoop- en verkoopbelofte op een huis in?

Bij een verkoopbelofte verbindt de verkoper zich ertoe zijn woning tegen een bepaald bedrag binnen een bepaalde periode en onder opgegeven voorwaarden aan de kandidaat-koper te verkopen.

De koper doet op zijn beurt een aankoopbelofte, waarin hij de belofte maakt het onroerend goed tegen bepaalde voorwaarden te kopen.

Het is belangrijk om te onthouden dat zowel de aankoopbelofte als de verkoopbelofte juridisch bindend zijn. Ze leggen de aankoop en verkoop van een onroerend goed vast en stellen sancties in bij het verbreken van de belofte. Het is sterk aanbevolen om professioneel juridisch advies in te winnen voordat je een aankoop- of verkoopbelofte gaat tekenen.

Wat zijn de belangrijkste aspecten van deze beloftes?

  • Bindend karakter: zodra de partijen een akkoord hebben, is dit bindend. Het eenzijdig verbreken van dit akkoord kan leiden tot juridische sancties. Let op, in principe is zelfs een mondeling akkoord – zonder handtekening op papier – bindend.
  • Geldigheidsduur: er wordt doorgaans een termijn opgenomen. Je bent verplicht om binnen die termijn aan je belofte te voldoen. Als koper kun je het beste een ruime termijn nemen, vooral als je bijvoorbeeld hypotheken wilt vergelijken voor de aankoop.
  • Een gedetailleerde beschrijving: Gewoonlijk wordt er in deze overeenkomst ook een gedetailleerde beschrijving van het onroerend goed opgenomen. Zorg ervoor dat je alle zichtbare en bekende gebreken in deze beschrijving vermeldt. Dit helpt om discussies nadien te voorkomen
  • Voorwaarden moeten worden nageleefd: In de praktijk worden er altijd voorwaarden gekoppeld aan de wederzijdse aankoop- of verkoopbelofte. Een goed voorbeeld hiervan is dat je, als verkoper, de woning leeg moet afleveren. Ook het verkrijgen van financiering, zoals een lening bij de bank, is een veelvoorkomende opschortende voorwaarde.

De voordelen van een wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte

  • Prijs- en voorwaardenzekerheid: het aangaan van een wederzijdse belofte biedt beide partijen juridische zekerheid over de prijs en de voorwaarden van de transactie. Zo weet je wat er verwacht wordt en ben je beschermd tegen onverwachte wijzigingen van de prijs of de voorwaarden.
  • Tijdswinst: door een bindende aankoop- en verkoopbelofte op te stellen, vermijd je dat er opnieuw onderhandeld moet worden wanneer een van de partijen zich bedenkt. De belangrijkste voorwaarden en de prijs staan al op papier, waardoor de overdracht van het vastgoed snel kan verlopen.
  • Bindend voor beide partijen: zowel de koper als de verkoper zijn gebonden aan de wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte. Beide partijen kunnen juridisch gedwongen worden om hun verbintenis na te komen als ze dit nalaten.
  • Bescherming tegen andere potentiële kopers: het aangaan van een wederzijdse aankoop- en verkoopbelofte beschermt je tegen andere geïnteresseerde kopers. Door een bindende overeenkomst aan te gaan, kan de verkoper zich verplichten om het huis aan jou te verkopen, zelfs als er andere (hogere) biedingen binnenkomen. Als verkoper heb je dan weer de zekerheid dat de koper de koop zal voortzetten.

Advocaat aankoopbelofte en verkoopbelofte huis

Over overeenkomsten afsluiten rond het verkopen of het kopen van een woning, moet je niet te lichtzinnig denken. Vanaf het moment dat er een (mondeling) akkoord tussen twee partijen is, zijn er bijna altijd juridische gevolgen als dit akkoord niet wordt gerespecteerd.

Wil je er zeker van zijn dat er geen verrassingen te wachten staan tijdens of na de (ver)koop? Dan kun je vertrouwen op de gespecialiseerde advocaten van Peeters & Hermans om je door dit proces te leiden. Wij kunnen je voorzien van advies op maat, je overeenkomsten opstellen en optimaliseren en indien nodig jouw belangen juridisch verdedigen.

Neem nu via de contactpagina contact met ons op en wij helpen je dan snel verder met al je vragen rond vastgoedrecht.