Wat te doen als je buurman zonder vergunning bouwt?
In het Vlaams gewest is het in veel gevallen verplicht om voor bouw- en renovatiewerken een omgevingsvergunning aan te vragen. Deze vergunning zorgt ervoor dat werken voldoen aan de stedenbouwkundige voorschriften en dat ze geen hinder voor de omgeving veroorzaken. Wanneer een buurman zonder vergunning bouwt, kan dit juridische gevolgen hebben en kun je als omwonende actie ondernemen om je rechten te beschermen.
Wil je snel stappen ondernemen? Pittoors & Hermans assisteert je van A tot Z met dit type juridische geschillen en vragen.
Eerste stap: informeer bij de gemeente
De eerste stap bij een vermoeden van bouwen zonder vergunning is om na te gaan of er effectief een vergunning is toegekend. Dit kan door contact op te nemen met de dienst ruimtelijke ordening van de gemeente. Indien er een vergunning is verleend, kun je inzage vragen in de vergunning en de vergunde plannen en nagaan of de werken conform worden uitgevoerd.
Indien blijkt dat er geen vergunning is verleend, kan de gemeente een onderzoek starten naar de situatie.
Melding maken bij de gemeente
Wanneer blijkt dat je buurman zonder vergunning bouwt, kun je bij de gemeente een klacht indienen. De bevoegde dienst kan dan een controle uitvoeren en de eigenaar verplichten om de werken stop te zetten. In sommige gevallen kan de gemeente een stakingsbevel opleggen, wat betekent dat de werken onmiddellijk moeten worden stopgezet totdat er een vergunning wordt verkregen of de situatie wordt geregulariseerd.
De rol van de omgevingsinspectie
Naast de gemeente kan ook de Vlaamse omgevingsinspectie tussenkomen bij een bouwovertreding. Indien de gemeente geen actie onderneemt of de situatie ernstig is, kun je een melding maken bij de gewestelijke omgevingsinspectie, die dan een onderzoek kan instellen en verdere sancties kan opleggen.
Juridische stappen tegen onvergunde werken
Als de gemeente of de inspectie niet optreden na uw klacht of indien de werken ernstige hinder veroorzaken, kun je als omwonende juridische stappen ondernemen. Dit kan onder andere via:
- Een vordering bij de bevoegde rechtbank om de werken te laten stilleggen indien ze jouw eigendom of woongenot schaden.
- Een schadevergoeding vorderen indien de illegale werken schade veroorzaken aan jouw eigendom.
Regularisatie van de werken
In sommige gevallen kan een buurman achteraf alsnog een vergunning aanvragen om de bouwwerken te regulariseren. Dit betekent echter niet dat de vergunning automatisch wordt toegekend. De gemeente moet nagaan of de werken conform de stedenbouwkundige voorschriften kunnen blijven bestaan. Als dit niet het geval is, kan de gemeente eisen dat de illegale werken worden afgebroken.
Conclusie
Wanneer een buurman zonder vergunning bouwt, is het belangrijk om eerst bij de gemeente te informeren naar de situatie. Indien er effectief sprake is van een bouwovertreding, kun je een klacht indienen en verdere juridische stappen overwegen indien de gemeente niet ingrijpt. Door snel te handelen, kun je voorkomen dat de illegale werken blijvende schade of hinder veroorzaken. Voor specifieke juridische bijstand is het steeds aangewezen om een gespecialiseerde advocaat te raadplegen.