Wat te doen bij het faillissement van de aannemer?
Een risico waar veel bouwheren niet bij stilstaan wanneer ze aan een bouwproject beginnen, is dat de aannemer mogelijk failliet kan gaan. Zeker in tijden van stijgende bouwprijzen en hoge loonkosten is het nuttig om te weten wat je moet doen – en wat je beter niet kunt doen – als je aannemer failliet gaat.
Er zijn drie verschillende scenario’s, die we in deze blogpost zullen bespreken:
- De aannemer gaat failliet voordat hij aan de werkzaamheden heeft kunnen beginnen.
- De aannemer gaat failliet tijdens de werkzaamheden.
- De aannemer gaat failliet kort nadat de werkzaamheden zijn voltooid.
De aannemer gaat failliet voordat hij aan de werkzaamheden heeft kunnen beginnen
De aannemer en jij hebben een contract getekend en de werkzaamheden voor je bouwproject zullen snel van start gaan. Echter nog voordat de eerste baksteen is gelegd, is de aannemer failliet.
In dat geval is het het beste om zo snel mogelijk contact op te nemen met de curator die het faillissement leidt. Aan de curator vraag je dan of je het contract kunt ontbinden wegens het failliet gaan van de aannemer. In sommige contracten kan er mogelijk een clausule zijn opgenomen, die dit toelaat. Staat een dergelijke clausule er niet in, dan kun je eisen dat de werkzaamheden worden uitgevoerd.
Wat je zeker niet mag doen, is zonder verder bericht een andere aannemer aannemen om met de werkzaamheden te beginnen. Hoewel de aannemer, waarmee je in eerste instantie het contract bent aangegaan, failliet is, bestaat het contract tussen jou en deze aannemer nog wel degelijk. In de meeste bouwcontracten is er namelijk een clausule opgenomen dat je dit contract niet zomaar kunt verbreken zonder een schadevergoeding te betalen.
Wat gebeurt er met het betaalde voorschot?
Heb je aan de aannemer al een voorschot betaald? Dan zul je een aangifte van schuldvordering moeten indienen in het faillissement. Dit is geen garantie dat je het (volledige) voorschot terugbetaald zult krijgen, want er kunnen ook nog andere schuldeisers zijn die voorrang krijgen op jouw vordering.
Is je aannemer failliet gegaan voor de aanvang van de werkzaamheden? Dan kun je je ook professioneel laten bijstaan door advocatenkantoor Pittoors & Hermans in Lier.
De aannemer gaat failliet tijdens de werkzaamheden
Het is ook mogelijk dat je aannemer tijdens je bouwproject failliet gaat. Wanneer dit het geval is, dan moet je het probleem anders aanpakken. De vertraging van je bouwproject en het niet uitvoeren van het contract brengt heel wat kosten met zich mee. Deze kosten kun je het beste zo snel mogelijk in kaart brengen met behulp van een expert en/of de architect en de curator. Ook is het belangrijk om het contract te ontbinden zodra dit kan. Neem hiervoor eveneens contact op met de curator.
Het is goed mogelijk dat de aannemer reeds bepaalde werken heeft uitgevoerd, die wel nog betaald moeten worden. Soms neemt de onderaannemer contact met je op om te vragen of je rechtstreeks aan hen kunt betalen, aangezien zij de werkzaamheden hebben uitgevoerd. Het is echter verstandig om alleen de curator te betalen en niet aan de (onder)aannemer(s).
Ook in dit geval is het verstandig om je te laten bijstaan door een gespecialiseerde advocaat die optimaal je rechten kan verdedigen. Je kunt via info@pittoorsenhermans.be eenvoudig met ons advocatenkantoor contact opnemen.
De aannemer gaat failliet kort nadat de werkzaamheden zijn voltooid
Het kan ook gebeuren dat de aannemer failliet gaat nadat de werkzaamheden zijn voltooid. Ook hier is de situatie weer anders. De aannemer heeft aan zijn contractverplichtingen voldaan en heeft de werkzaamheden afgerond.
Is alles goed uitgevoerd en zijn de rekeningen allemaal al betaald? Dan hoef je onder normale omstandigheden niets te ondernemen. Moet je nog (een deel) betalen, dan moet dit aan de curator worden betaald. Zijn de werken niet naar wens of komen er gebreken aan het licht? Dan kun je het beste contact opnemen met een gespecialiseerd advocatenkantoor om je te laten adviseren hoe je de aannemer, de architect of de fabrikant van de materialen aansprakelijk kunt stellen.
Nog vragen over dit artikel of heb je een expert in het bouwrecht nodig? Je kunt ons advocatenkantoor via info@pittoorsenhermans.be bereiken of ons kantoor bezoeken aan de Vismarkt 37 te Lier, nadat je een afspraak hebt gemaakt.