Vergunningsvrije bouwwerken in Vlaanderen: dit moet je weten
Vaak schrikt de gedachte aan een ingewikkelde bouwaanvraag met al het bijbehorende papierwerk veel mensen en bedrijven af. In Vlaanderen mag je echter onder bepaalde voorwaarden veel zaken vergunningsvrij bouwen. Dit betekent echter niet dat je carte blanche hebt. Er zijn strikte regels en beperkingen verbonden aan deze vrijstelling en het is essentieel om deze goed te begrijpen voordat je aan je project begint.
Heb je vragen over vergunningsvrij bouwen of had je toch al een vergunning nodig en wil je een regularisatie verkrijgen? Neem dan nu contact op met Advocatenkantoor Pittoors & Hermans in Lier via e-mail of telefonisch en wij helpen je zo snel mogelijk verder.
Belangrijk onderscheid tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel
Het is belangrijk om te weten dat de regelgeving rond vergunningsvrije bouwwerken verschilt van gewest tot gewest. Vlaanderen, Wallonië en Brussel hanteren namelijk elk hun eigen specifieke regels. In dit artikel richten we ons specifiek op de Vlaamse regelgeving.
De basisvoorwaarden voor vergunningsvrij bouwen in Vlaanderen
In Vlaanderen zijn er enkele algemene principes die gelden voor álle vergunningsvrije werken. Zo mag je bijvoorbeeld zonder vergunning of melding geen werkzaamheden uitvoeren die de stabiliteit van je woning of die van de aangrenzende gebouwen in gevaar brengen. Ook mag de functie van het gebouw niet worden veranderd door de werkzaamheden; een woning moet dus een woning blijven.
Verder moeten constructies zich binnen een straal van 30 meter van de woning bevinden en mag je de perceelgrenzen niet overschrijden, tenzij er een schriftelijke overeenkomst met je buren is.
Bouwen in ruimtelijk kwetsbare gebieden is meestal ook uitgesloten.
Welke projecten kun je vergunningsvrij verwezenlijken?
Naast deze algemene voorwaarden zijn er specifieke regels die afhankelijk zijn van het type constructie dat je wilt gaan bouwen. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende voorbeelden:
Stel, je wilt een vrijstaand bijgebouw zoals een tuinhuis, garage of carport zonder vergunning. In dat geval mag de totale oppervlakte van alle vrijstaande bijgebouwen op je perceel, inclusief de bestaande, niet meer dan 40 vierkante meter bedragen. De maximale hoogte is beperkt tot 3,5 meter. Plaats je het bijgebouw in de zijtuin, dan moet je minstens 3 meter van de perceelgrens blijven. In de achtertuin is een afstand van 2 meter voldoende of je kunt tegen een bestaande scheidingsmuur bouwen.
Misschien wil je wel een terras, zwembad of siervijver aanleggen. Deze niet-overdekte constructies zijn vergunningsvrij tot een totale oppervlakte van 80 m², inclusief wat er al ligt. Hierbij geldt dat er geen sprake mag zijn van bouwvolume; de structuur mag niet meer dan 1,5 meter boven de grond uitsteken.
Vergeet de meldingsplicht niet
Hoewel je voor deze werkzaamheden geen vergunning hoeft aan te vragen, ben je in bepaalde gevallen wel verplicht om bij de gemeente een melding in te dienen.
Met een melding behoort een aanbouw aan je woning tot de mogelijkheden. Denk hierbij aan een veranda of een extra kamer. De maximale oppervlakte van alle aanbouwen samen, inclusief de aanbouwen die al bestaan, is beperkt tot 40 m². De aanbouw mag maximaal 4 meter hoog zijn. Een aanbouw in de voortuin zonder vergunning is niet toegestaan en in de zijtuin moet je opnieuw een afstand van 3 meter tot de perceelgrens respecteren.
Het is duidelijk dat de regelgeving rond vergunningsvrije werken behoorlijk complex kan zijn. Weet je niet zeker of jouw project in aanmerking komt? Heb je vragen over specifieke voorwaarden van de vrijstellingsregels of de meldingsplicht? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het ervaren team van advocatenkantoor Pittoors & Hermans. Wij staan klaar om je met raad en daad bij te staan, zodat jouw bouwproject helemaal in orde is en je zorgeloos kunt genieten van het eindresultaat.