Hinder en geluidsoverlast

Hinder en geluidsoverlast: de regels voor bedrijven in Vlaanderen

Als ondernemer wil je je focussen op je corebusiness, maar je hebt ook een verantwoordelijkheid tegenover je buren en het milieu. In Vlaanderen gelden er namelijk strenge (en complexe) regels over burenhinder, geluidsoverlast en luchtverontreiniging. Deze regels moeten ervoor zorgen dat je bedrijfsactiviteiten de leefbaarheid van de omgeving niet in het gedrang brengen.

In deze blogpost scheppen we duidelijkheid over de regelgeving rond hinder en geluidsoverlast voor bedrijven.

Burenhinder: een evenwichtsoefening

Het begrip ‘burenhinder’ komt erop neer dat eigendomsrechten op een evenwichtige manier moeten worden uitgeoefend. Dit betekent dat je als bedrijf hinder mag veroorzaken, maar enkel binnen bepaalde grenzen. 

Er is sprake van ‘bovenmatige burenhinder’ wanneer de hinder verder gaat dan de normale overlast die je van een buur mag verwachten. Denk hierbij aan geluidsoverlast, geurhinder, trillingen, stofhinder of een verminderde lichtinval.

De beoordeling of de hinder al dan niet overmatig is, wordt van geval tot geval bekeken, waarbij rekening wordt gehouden met factoren zoals de aard, de intensiteit, de duur en de frequentie van de hinder, de ligging van de percelen en de eventueel genomen voorzorgsmaatregelen.

Geluidsoverlast: Vlarem II als leidraad

Voor geluidsoverlast door bedrijven vormt Vlarem II, de Vlaamse milieuregelgeving, het belangrijkste referentiekader. Dit reglement legt geluidsnormen op voor ingedeelde inrichtingen of activiteiten, d.w.z. bedrijven die een omgevingsvergunning nodig hebben voor de exploitatie van een ingedeelde inrichting of een activiteit (vroeger milieuvergunning).

Vlarem II maakt onderscheid tussen verschillende gebiedstypes, zoals woongebied, industriegebied en agrarisch gebied en legt voor elk gebiedstype specifieke geluidsnormen op voor zowel overdag als ’s nachts. Deze normen worden uitgedrukt in decibel (dB(A)).

Naast Vlarem II kunnen ook gemeentelijke reglementen aanvullende bepalingen rond geluidsoverlast bevatten.

Luchtverontreiniging: emissiegrenswaarden en vergunningsvoorwaarden

Ook voor luchtverontreiniging is Vlarem II een cruciale wetgeving. Het omvat emissiegrenswaarden voor diverse polluenten zoals stof, stikstofoxiden (NOx) en vluchtige organische stoffen (VOS). Deze grenswaarden zijn afhankelijk van het type bedrijf en de gebruikte processen.

Daarnaast worden er in de omgevingsvergunning vaak ook specifieke voorwaarden opgenomen met betrekking tot het beperken van luchtverontreiniging. Dit kan gaan van het installeren van filtersystemen tot het regelmatig controleren van de uitstoot.

Hoe Pittoors & Hermans bedrijven kan helpen bij geluidsoverlast en hinder

Als ondernemer wil je je vooral focussen op je corebusiness, maar je hebt ook een verantwoordelijkheid tegenover je buren en het milieu. De wetgeving voor hinder en geluidsoverlast in België kan complex zijn. Advocatenkantoor Pittoors & Hermans heeft de nodige expertise om bedrijven hierbij te ondersteunen.

Ondersteuning bij geluidsmetingen en Vlarem II

Ons kantoor ondersteunt bedrijven bij het naleven van de Vlaamse milieuwetgeving, zoals Vlarem II. Of je nu actief bent in een woongebied of op een industrieel gebied, ons team van experts zorgt ervoor dat je bedrijf voldoet aan de juiste geluidsnormen.

Advies en oplossingen voor luchtverontreiniging

Naast geluidsoverlast zorgt Pittoors en Hermans er ook voor dat bedrijven voldoen aan de regels voor luchtverontreiniging. Ze adviseren over het verkrijgen van de nodige vergunningen. Zo kunnen bedrijven hun impact op het milieu beperken en juridisch in regel blijven.

Heb je hulp nodig bij een project dat je wilt opstarten of bij het verdedigen tegen een beschuldiging van hinder en geluidsoverlast? Ons team staat voor je klaar met de nodige kennis van zaken om jouw onderneming te ondersteunen.