Betwisting met architect

Wat kun je doen bij een betwisting met een architect

Wanneer je een gebouw laat bouwen, komen daar allerlei partijen aan te pas. Eén van de belangrijkste bouwactoren is de architect. In deze blog bespreken we enkele belangrijke zaken rond betwistingen met betrekking tot de aansprakelijkheid van de architect.

Als advocatenkantoor met een sterke specialisatie in bouwrecht kunnen wij zowel de aannemer, de bouwheer als de architect bijstaan wanneer zij een geschil hebben. Onze advocaten kunnen advies geven, bemiddelen, onderhandelen en juridische stappen ondernemen.

Heb je een vraag rond een betwisting met betrekking tot de aansprakelijkheid van een architect of heb je een gespecialiseerde advocaat bouwrecht nodig? Contacteer dan vandaag nog ons advocatenkantoor in Lier en wij helpen je dan graag zo snel mogelijk verder.

Hieronder vertellen we je meer over betwistingen met betrekking tot de aansprakelijkheid van een architect en hoe je deze zaken kunt aanpakken.

Veel voorkomende betwistingen met betrekking tot de aansprakelijkheid van een architect

Aangezien het bouwproces van een gebouw vaak een complex project is, ontstaan er regelmatig betwistingen tussen partijen. Tussen de architect en de bouwheer of de architect en de aannemer duiken regelmatig de volgende geschillen op:

Ontwerpfouten: het is altijd mogelijk dat er een ontwerpfout in je plannen is geslopen. Als dit niet snel genoeg door de architect of de aannemer wordt opgemerkt, dan kan dit tot een constructiefout leiden. Dit brengt uiteraard schade met zich mee, die vergoed moet worden.

Slechte opvolging van de werken: de werken moeten blijvend worden opgevolgd door de architect. Hij of zij moet bepaalde zaken coördineren zodat de bouwplannen correct kunnen worden opgevolgd. Bij gebrekkige of ontbrekende opvolging kan de architect aansprakelijk worden gesteld.

Weigering stedenbouwkundige vergunning: soms kan een stedenbouwkundige vergunning worden geweigerd omdat de architect fouten heeft gemaakt. Zo is het mogelijk dat hij of zij de stedenbouwkundige voorschriften niet heeft nageleefd. Als bouwheer kun je dan eisen dat de architect dit zonder meerkosten oplost.

Foutieve inschatting van kosten: de architect heeft een zekere verplichting dat de bouw binnen de geraamde kosten zal blijven en dat zijn ereloon niet buitensporig is. Uiteraard kunnen de kosten ook oplopen door niet voorziene omstandigheden zoals bijvoorbeeld een onverwachte stijging van materiaalkosten of door zelf meerwerk aan te vragen.

Wat kan ik doen bij een geschil met de architect?

Er zijn meerdere pistes die kunnen worden genomen wanneer er een betwisting is over de aansprakelijkheid van een architect. Zo kan er naar de Verzoeningscommissie Bouw of naar de rechtbank worden gestapt, maar onderhandelen of bemiddelen is natuurlijk ook een optie. Wij lichten de mogelijkheden hier wat verder toe:

Juridisch advies inwinnen: wanneer je een betwisting met je architect hebt, kunnen de (financiële) belangen hoog zijn. Juridisch advies inwinnen bij een gespecialiseerde advocaat is dan een goed idee.

Onderhandelen en bemiddelen: wanneer je (nog) geen juridische stappen wilt zetten, dan is onderhandelen en bemiddelen met de andere partij nuttig. Het is verstandig om je door een specialist te laten bijstaan.

Verzoeningscommissie Bouw: het is mogelijk om als particulier een beroep op de Verzoeningscommissie Bouw te doen. Dit is geen gratis procedure en daarom is advies van een advocaat inwinnen voordat je hiervoor kiest, sterk aangeraden.

Juridische stappen nemen: wanneer geen van deze zaken een optie is, dan kan een advocaat je bijstaan om je rechten voor de rechtbank te verdedigen. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in bouw- en omgevingsrecht en dus een ideale partner om je hierbij te assisteren.

Uiteraard kan ons advocatenkantoor ook jou als architect of je architectenbureau bijstaan met juridisch advies of je rechten verdedigen.

De tienjarige aansprakelijkheid van de architect

Belangrijk om niet te vergeten, is de tienjarige aansprakelijkheid van de architect. Ook na de bouw is het mogelijk om de architect aansprakelijk te stellen als er ernstige gebreken zijn, die de stabiliteit en de stevigheid van (een onderdeel van) het gebouw aantasten. Dit is het geval wanneer deze gebreken voortvloeien uit ontwerp- of uitvoeringsfouten van de aannemer, die de architect had moeten opmerken.

Heb je een advocaat nodig voor een betwisting met je architect of wil je juridisch advies inwinnen, neem dan vandaag nog contact met ons op via info@pittoorsenhermans.be of via de contactpagina en we helpen je dan zo snel mogelijk verder.