Wat te doen bij schade door een onderaannemer?

Wat te doen bij schade door een onderaannemer? Praktische tips en stappen

Schade veroorzaakt door een onderaannemer kan leiden tot grote frustraties en financiële gevolgen. Het is belangrijk om snel in te grijpen zodat je deze schade kunt laten herstellen met zo min mogelijk discussie over de oorzaak en de draagwijdte. 

In dit blog bespreken we enkele stappen en tips om deze situatie aan te pakken en je rechten te beschermen. Heb je een concrete vraag of een probleem? Contacteer ons via Neem contact met ons op via info@pittoorsenhermans.be en wij helpen je dan graag zo snel mogelijk verder. 

Beoordelen van de schade en de verantwoordelijkheid

Het eerste wat je zelf kunt doen, is de schade documenteren met foto’s en gedetailleerde notities. Bewaar ook alle communicatie met de onderaannemer en de hoofdaannemer. Daarom is het belangrijk om je communicatie zo veel mogelijk schriftelijk (via e-mail) te doen.

Zorg ervoor dat je alle relevante informatie op een georganiseerde manier bijhoudt. Dit kan later van grote waarde zijn bij het bepalen van de verantwoordelijkheid en het verkrijgen van compensatie omdat dit als bewijs kan dienen.

Juridisch advies over contracten inwinnen

Lees je contracten grondig door, met name de clausules over aansprakelijkheid en schadevergoeding. Het begrijpen van de juridische taal in contracten kan complex zijn, maar het is essentieel om de verantwoordelijkheden van alle partijen duidelijk te identificeren. 

Advocatenkantoor Pittoors-Hermans helpt je graag met dit contract door te nemen en na te gaan welke rechten je hebt of als er iets in staat dat niet klopt. Ons team heeft een bijzonder uitgebreide kennis van het bouw- en contractenrecht en kan je daardoor snel en effectief bijstaan. 

Onderhandelen met de aannemer

Probeer een gesprek aan te gaan met de hoofdaannemer om tot een oplossing te komen. Hij is namelijk in principe verantwoordelijk voor de schade van zijn onderaannemer. Het is vaak het beste om te proberen de kwestie buiten de rechtbank op te lossen. Zorg ervoor dat alle afspraken correct worden vastgelegd, zodat er geen misverstanden ontstaan over de te nemen herstelmaatregelen en de verantwoordelijkheden van elke partij.

Ons advocatenkantoor staat je graag bij tijdens deze onderhandelingen. Niet alleen zorgen we dan dat we je belangen verdedigen bij deze onderhandeling, maar zorgen we er ook voor dat de afspraken duidelijk en helder op papier zijn vastgelegd, zodat ze bindend zijn. 

Overweeg juridische actie

Als onderhandelingen mislukken, overweeg dan om juridische stappen te nemen. Hoewel dit voor veel mensen een grote drempel kan zijn, valt dit in de praktijk allemaal best mee wanneer je een ervaren advocaat aan je zijde hebt. Daarnaast is naar het gerecht stappen vaak noodzakelijk om schadevergoeding te eisen.

Om je slaagkansen te verhogen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en alle documentatie, inclusief de communicatie, nauwgezet bij te houden. Zorg ervoor dat je alle nodige documenten en bewijzen hebt om je zaak te ondersteunen. Met deze documenten kun je jouw slaagkansen een serieuze boost geven. 

Doe beroep op een gespecialiseerde advocaat

Vaak is het erg nuttig zijn om samen te werken met experts, die je van a tot z kunnen bijstaan, zoals Advocatenkantoor Pittoors-Hermans. Wij helpen bijvoorbeeld met een onafhankelijke schadebeoordeling te laten uitvoeren en alle nodige juridische documenten te verzamelen. Dit kan de zaak juridisch sterker maken en helpen bij het verkrijgen van een eerlijke compensatie.

Wil je de schade door een onderaannemer laten herstellen, maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Onze advocaten begeleiden je graag hierbij.