Het milieu is één van de meest besproken onderwerpen in Vlaanderen. Nauw daarmee verbonden is het omgevingsrecht welke allerhande ingrepen in het milieu regelt. Soms kunnen deze activiteiten tot schade aan het milieu leiden, die niet alleen de natuur maar ook de gezondheid en het welzijn van mensen aantast. 

In zulke gevallen kan een milieustakingsvordering een krachtig juridisch instrument zijn om deze schadelijke activiteiten te stoppen en verdere schade te voorkomen. 

In dit blog vertellen we je exact wat is een milieustakingsvordering is en wanneer je een advocaat nodig hebt om deze in te stellen of aan te vechten.

Wat is een milieustakingsvordering?

Een milieustakingsvordering is een juridische procedure waarmee een rechter wordt gevraagd om een einde te maken aan activiteiten die het milieu schaden. 

Deze activiteiten zijn ruim. Ze variëren van industriële vervuiling, illegale afvaldumping tot het kappen van beschermde bossen. Het doel van de milieustakingsvordering is om verdere milieuschade te voorkomen en vaak eveneens om herstelmaatregelen af te dwingen.

Hoe helpt een advocaat milieustakingsvordering? 

Als niet-advocaat is het mogelijk om zelf een milieustakingsvordering in te dienen. Er zijn echter wel enkele duidelijke voordelen om een advocaat in de arm te nemen. 

Juridische expertise

Milieuwetgeving is complex en staat niet stil. Een gespecialiseerde advocaat is op de hoogte van de nieuwste wet- en regelgeving en helpt bij het opstarten van een sterke zaak en analyseert de slaagkans.

Bewijsvoering

Een advocaat milieustakingsvordering helpt ook met het verzamelen van bewijsmateriaal, dat aantoont dat een bepaalde activiteit milieuschade veroorzaakt. Een advocaat kan deskundigen inschakelen en de nodige onderzoeken coördineren om je zaak te versterken.

Procedurele kennis

Juridische procedures zijn ingewikkeld en vereisen nauwkeurige naleving van diverse regels en termijnen. Een advocaat zorgt ervoor dat je aanvraag correct en tijdig wordt ingediend, waardoor de kans op succes groter wordt.

Onderhandelingen

In sommige gevallen kan een zaak buiten de rechtszaal worden opgelost via onderhandelingen. Een ervaren advocaat kan effectief onderhandelen met de tegenpartij om tot een minnelijke oplossing te komen zonder dat er een rechtszaak nodig is.

Waarom kiezen voor Pittoors-Hermans?

  • Expertise in milieurecht: bij Pittoors-Hermans beschikken we over een team van advocaten die gespecialiseerd zijn in milieurecht. Onze uitgebreide kennis en ervaring stellen ons in staat om complexe milieuzaken met zorg en resultaatgericht te behandelen.
  • Persoonlijke aanpak: elke zaak is uniek en daarom bieden wij een persoonlijke aanpak. Wij luisteren naar je zorgen, analyseren de situatie grondig en ontwikkelen een strategie die op jouw zaak is afgestemd.
  • Transparante communicatie: wij streven altijd naar heldere en open communicatie. Wij houden je proactief op de hoogte van de voortgang van je zaak en zorgen ervoor dat je altijd begrijpt wat de volgende stappen zijn.

Conclusie

Een milieustakingsvordering kan een krachtig middel zijn om schadelijke milieubedreigingen aan te pakken en verdere schade te voorkomen. Hoewel het mogelijk is om zelf een vordering in te dienen, kan de expertise en de ondersteuning van een gespecialiseerde advocaat het verschil maken tussen succes en falen. 

Door een ervaren advocaat te kiezen, zorg je ervoor dat je zaak sterk en goed onderbouwd is, waardoor je een betere kans hebt om een geslaagde milieustakingsvordering bij de rechtbank in te dienen.

Heb je vragen over milieustakingsvorderingen of ben je op zoek naar juridische ondersteuning? Neem contact met ons op via de contactpagina en wij helpen je dan zo snel mogelijk verder met advies op maat.