Advocaat bodemrecht en bodemsanering

Bodemverontreiniging en grondwaterproblematiek kunnen in Vlaanderen voor enorme uitdagingen zorgen. De wetgeving hieromtrent is streng en bijzonder complex. Ook staat het recht dankzij actuele zaken zoals gezondheidsschade en verontreiniging door PFAS allesbehalve stil. 

 

Advocatenkantoor Pittoors & Hermans maakt dit doolhof aan regels voor zowel bedrijven, overheden als particulieren toegankelijk door deskundige begeleiding en advisering bij alle aspecten van bodemverontreiniging en de bijhorende saneringsplichten. 

 

Ons gespecialiseerde team staat klaar om je door elke stap te leiden en de beste oplossing voor je bodemrecht vraagstuk te vinden. Neem nu vrijblijvend contact met ons op met je vraag over omgevingsrecht of bodemrecht en wij helpen je dan graag zo snel mogelijk verder. 

Waar kunnen wij je mee helpen?

 

Saneringsvrijstelling

Wij kunnen je helpen bij het indienen van verzoeken tot vrijstelling van saneringsplichten om onnodige kosten en administratieve lasten te vermijden. Onze juridische experts beoordelen je situatie en zorgen voor sterke argumenten om je te ontslaan van deze verplichtingen.

 

Grondoverdracht

Wil je een (mogelijk) vervuilde grond verkopen of verhuren? Dan zullen er bepaalde regels van kracht zijn, die je moet respecteren. Onze expertise omvat het geven van praktisch advies over de overdracht van gronden en een volledige begeleiding van A tot Z bij de juridische afhandeling van de transactie. Dit schept duidelijkheid over het proces waardoor je tijd en onverwachte kosten kunt besparen en problemen kunt voorkomen. 

 

Beroepsprocedures

Heeft de overheid een beslissing genomen waar je je niet in kunt vinden? Doe dan een beroep op een gespecialiseerde advocaat voor beroepsprocedures tegen beslissingen van de OVAM en de Vlaamse regering. 

 

Advocatenkantoor Pittoors & Hermans biedt je passende juridische ondersteuning, zodat je zeker bent dat je zaak met zorg en aandacht wordt behandeld.

 

Herontwikkeling Brownfields

Wanneer je brownfields wilt ontwikkelen in bijvoorbeeld een projectgrond voor woningen, dan zul je heel wat regels en procedures in acht moeten nemen. Ons kantoor heeft de nodige ervaring met het begeleiden en adviseren rond de herontwikkeling van verlaten industrieterreinen en brownfields. Wij maken de juridische complexiteit van deze projecten overzichtelijk, geven maatwerkadvies en de ondersteuning, die nodig is om een verlaten terrein nieuw leven in te blazen.

Aansprakelijkheidskwesties

Wij bemiddelen en adviseren bij discussies over aansprakelijkheid in verband met bodemverontreiniging. Met ons aan je zijde krijg je helder inzicht in jouw aansprakelijkheid en kunnen we gezamenlijk aan een passende oplossing werken.

Waarom kiezen voor Pittoors & Hermans?

 

  • Deskundig advies: wij bieden gespecialiseerde ondersteuning bij bodemverontreiniging, bodemsanering en saneringsplichten.
  • Uitgebreide expertise: dankzij onze jarenlange ervaring in bodemrecht biedt Advocatenkantoor Pittoors & Hermans kennis en deskundigheid waarop je kunt vertrouwen in zaken rond bodemverontreiniging, bodemsanering en algemene regels/plichten met betrekking tot de bodem.
  • Aanpak op maat: wij begrijpen dat elke zaak uniek is en bieden daarom altijd een juridisch advies op maat. Zo heb je altijd een antwoord waarmee je direct aan de slag kunt.
  • Efficiënte oplossingen: door strategisch te navigeren door de complexe regelgeving van bodemrecht, zorgen wij voor efficiënte oplossingen, die je tijd en kosten besparen. Wij begrijpen dat projectvertragingen geld kosten en heel wat frustraties met zich mee kunnen brengen.
  • Sterke vertegenwoordiging: of het nu gaat om onderhandelingen, beroepsprocedures of bemiddeling, wij verdedigen jouw belangen tot het uiterste. Wij hebben ervaring met beroep aantekenen tegen beslissingen van de OVAM en de Vlaamse regering.
  • Heldere communicatie: ons advocatenkantoor hecht grote waarde aan transparante en snelle communicatie. Zo ben je altijd op de hoogte van de voortgang en belangrijke stappen in je zaak.

Neem contact op

Bij Pittoors & Hermans zorgen we voor een helder advies waardoor je zelfverzekerd met bodemverontreiniging kunt omgaan. Wij zijn je betrouwbare partner in Lier en omstreken voor advies en begeleiding op maat voor jouw bouwrechtelijke en omgevingsrechtelijke vraagstukken.

 

Wil je meer weten of heb je specifieke vragen? Neem dan vandaag nog contact op met Pittoors & Hermans en ontdek hoe wij je verder kunnen helpen.

 

Veelgestelde vragen

Wat moet ik doen als mijn grond is vervuild?

Als de grond is vervuild, kun je een oriënterend bodemonderzoek laten uitvoeren. Op basis van de resultaten hiervan kan een beschrijvend bodemonderzoek of een bodemsaneringsproject mogelijk noodzakelijk zijn. Uiteraard kan ons team je hierbij begeleiden.

Wanneer ben ik aansprakelijk voor de sanering van mijn bodem?

De aansprakelijkheid hangt af van de precieze omstandigheden van de vervuiling en de wetgeving. Wij helpen je bij het analyseren van de aansprakelijkheid en de mogelijke vrijstellingen.

Wat is een brownfield?

Een brownfield is een verlaten of onderbenut terrein dat mogelijk is vervuild. Pas bij het doorvoeren van bepaalde (sanerings)maatregelen kan deze locatie weer voor bepaalde bestemmingen zoals projectgrond worden gebruikt.